10 lokasi pelik di bumi

1. Auroro Borealis (kutub utara)

☛ Dikutub utara dan selatan , kita boleh melihat garis cahaya yg indah dipandang . Pemandangan itu hanya terlihat dari garis lintang selatan yang tinggi di Antartika , Amerika Selatan atau Australia Aurorea Nature yg mempamerkan cahaya indah dilangit yg biasanya diamati pada waktu malam , terutama didaerah kutub .

2. Lombong Rio Tinto (sepanyol)
☛ Hampir mirip seperti planet marikh . Tiada tumbuhan hanya gunung-gunung dan lembah . Tiada manusia yg sanggup untuk tinggal didaerah ini disebabkan udara yg berbau dan air yg penuh dgn bakteria . Rio Tinto mengandungi asid yg kuat (pH 2) dan berwarna kemerahan .

3. Lembah Mcmurdo dry (antartika)
☛ Lembah ini adalah sederetan lembah di Antartika terletak di dalam kawasan tanah Victoria di sebelah barat . Tanah luas yg terlihat seperti sesuatu yg bukan berasal dari bumi yg mempunyai ciri menarik termasuk Danau Vida san Sungai Onyx , sungai terpanjang Antartika . Kadang terdapat danau beku terus-menerus dgn dilapisi ais tebal . Juga kawasan dunia yg paling ekstrem di bawah gurun ais , dalam air yg sgt masin . 

4. Gurun The Richat Structure (mourintania)
☛ The Richat Struktur adalah fitur melingkar yg terkenal di gurun sahara yg berlokasi dekat Ouadane Mauritania . Struktur ini memiliki diameter hampir 50 kilometer (30mil) dan di curigai tempat pesawat ruang angkasa mendarat .

5. Kota Rotorua (new zealand)
☛ Sebuah kota di tepi selatan danau dgn nama yang sama dgn Bay of Plenty wilayah Pulau Utara New Zealand . Rotorua ini terkenal kerana keunikan yg berstruktur dan berbau 'telur busuk' , disebabkan oleh aktiviti panas bumi melepaskan senyawwa belerang ke atmosfir .

6. Pulau Socotra (yaman)
☛ Socotra's Isolasi di lautan hindi telah melahirkan suatu proses istimewa , sepertiga dr tanaman yg ditemui disini tidak terdapat di tempat lain contohnya pokok darah naga . Kajian telah mengungkapkan bahawa lebih dr 800 spesies atau tumbuhan di socotra , tidak ditemukan ditempat lain . Pakar ahli botani flora di Socotra menyatakan di antara 10 flora yg tumbuh disini tidak hidup seperti flora yg biasa (flora memakan dirinya sendiri) .

7. Spotted Lake of Osoyoos (british columbia)
☛ Danau yg terletak disebelah barat laut Osoyoos di british Columbia pada musim panas sebahagian besar air di danau ini berkocak menimbulkan semua mineral yg besar berbentuk 'titik' di danau yg muncul dan bergantung pd komposisi mineral dipermukaannya pd saat itu , 'titik-titik' warna yg dihasilkan akan berbeza-beza . Bintik-bintik itu terbentuk akibat dr magnesium sulfat yg mengkristal di musim panas . Disini ditemukan mahluk yg dapat hidup dlm panas dan magnesium sulfat .

8. Segitiga Bermuda (lautan atlantik)
☛ Dikenali juga sebagai Devil's Triangle , adalah wilayah di bahagian barat lautan Samudera Atlantik Utara dimana sejumlah pesawat terbang dan kapal didapati hilang secara misteri . Tidak dapat dijelaskan oleh manusia walau dgn peralatan ilmu moden .

9. Air Terjun Kauai (hawaii)
☛ Dikepulauan Hawaii terdapat kawasan air terjun yg diberi nama Kauai ,air terjun yg tertua di kepulauan Hawaii ini seperti berada di dlm perut bumi .

10. Gunung Roraima (vebezuela , brazil & guyana)
☛ Merupakan kawasan yg paling banyak terdapat mitos dan lagenda bg penduduk setempat yg di anggap sgt luar biasa . Ini adalah kerana gunung berbentuk meja , tinggi tebing-tebing disemua sisi ialah 400meter . hnya ada 1 jalan menuju keatas iaitu tangga semulajadi yg terbentuk seperti jalan disisi Venezuela . Di atas gunung ini , hujan turun hampir setiap hari , membekal sebahagian air bg tanaman untuk tumbuh dan menciptakan pemandangan yg unik pd permukaan batu pasir yg mendatar . 

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...