❤ sejarah ayat Kursi ❤

AYAT ini diturunkan setelah hijrah . Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya . Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka . Rasulullah s.a.w dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya..

      Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu , setiap pagi dan petang , setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir , InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan , kejahatan manusia , binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga , anak-anak , harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t . 


Mengikut keterangan dari kitab "Asraarul Mufidah" sesiapa mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah , dimurahkan rezekinya , dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah .

Syeikh Abu Abbas ada menerangkan , siapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkan pada air hujan kemudian diminumnya , InsyaAllah Allah akan mencerdaskan akal fikirannya serta Fadhilat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-Hadis Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud :

      "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi , Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya . "

Sabda baginda lagi :

      "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat , kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat , Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar ."

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai an dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad s.a.w . Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan . Pengamal ayat Kursi juga , dengan izin Allah , akan terhindar daripada pencerobohan pencuri . Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah . Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya . Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk , InsaAllah , boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar . Jika berpindah kerumah baru maka pada malam pertama menduduki rumah itu eloklah membaca ayat Kursi 100 kali , InsyaAllah mudah-mudahan keluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin . Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya , Allah akan wakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh .


        Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang fardhu , ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain . Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang , tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut , dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur  , Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya , rumah jirannya & ahli rumah-rumah disekitarnya . 

      Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang fardhu , Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan-perbuatan orang yang benar , pahala nabi-nabi juga Allah melimpahkan padanya rahmat . Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya , maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya , mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya .


     
Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid . 


Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya . Dari Abdullah bin ' Amr r.a , Rasulullah s.a.w bersabda , "SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT . . . "

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...