Kaedah menyambut kelahiranIslam menggariskan beberapa perkara yang disunatkan sewaktu menyambut kelahiran bayi mengikut tatacara seperti berikut :


⇝ Panduan untuk suami


✿ Membaca surah-surah berikut semasa menanti saat kelahiran bayi :
⇨ Surah al-Inshiqaq : 1-5 bermaksud :
Apabila langit terbelah , serta mematuhi perintah Tuhannya dan sudah semestinya ia patuh , dan apabila bumi diratakan , sertamengeluarkan apa yang di dalamnya dan menjadi kosong , serta mematuhi perintah Tuhannya dan sudah semestinya ia patuh .


⇝ Bersama-sama isteri sewaktu saat kelahiran


 Membaca selawat Taj
Ya Allah selawat dan salam serta berkat kepada penghulu dan tuan kami Muhammad s.a.w yang mempunyai mahkota dan mikraj dan Boraq serta panji-panji . Dia penghalang malapetaka , penyakit berjangkit , kebuluran dan bisa-bisa . Namanya tertulis tinggi diberi kuasa memberi syafaat , disebut-sebut di dalam Luh (buku catatan) dan pena . Penghulu segala Arab dan bukan Arab . Tubuh baginda suci wangi , suci dari kekotoran , bercahaya di dalam rumah Allah dan seluruh tanah suci . Matahari bersinar , bulan mengambang , dada yang tinggi , cahaya petunjuk , gua yang dalam , lampu yang menerangi kegelapan , indah akhlaknya . Memberi syafaat keseluruh umat , memiliki kemuliaan penghormatan . Dan Allah matlamatnya dan Jibril Khadimnya dan Buraq itu kenderaannya dan Mikraj itu pelayarannya dan Sidratul Muntaha tempatnya . Kedudukan sedekat alat pelancar panah , kehendak dan keinginan itulah maksudnya dan maksudnya telah berlaku . Penghulu sekalian rasul , penamar sekalian nabi , pemberi syafaat pada orang-orang yang berdosa , lembut pada yang tidak dikenali , membawa rahmat keseluruh alam , memberi ketenangan pada orang yang beramal ibadah . Dia menghendaki orang yang berbual tentangNya . Dialah matahari kepada orang yang mengetahui (ulama) cahaya penyuluh bagi orang yang baru belajar . Dia suka orang fakir dan tidak dikenali dan miskin . Dia penghulu 2 mahluk besar (jin dan manusia) . Dia nabi 2 tempat suci , imam 2 kiblat , Dia perantaraan 2 tempat (dunia dan akhirat) . Dia adalah pemilik kedudukan terdekat dengan Allah . Dia dicintai oleh Tuhan yang memiliki 2 timur dan 2 barat . Dia datuk kepada Hassan dan Hussin . Maulana penghulu kami dan penghulu 2 mahluk , Dia adalah bapa kepada Qasim , Muhammad bin Abdullah , cahayanya dari cahaya Allah . Wahai orang-orang yang mencari cahaya cahayakan kecantikkan Nabi , selawat kamu padanya , ahli keluarganya dan para sahabatnya serta ucapkan salam sejahtera dengan sempurna ke atasnya .
⇝ Panduan untuk isteri


 Memperbanyakkan istighfar , tasbih , tahmid takbir , tahlil


 Membaca selawat Taj


 Mengucapkan Alhamdulillah selepas bayi selamat dilahirkan


 Berdoa agar zuriat ini menjadi anak yang soleh dan solehah
Wahai Tuhan kami berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami , perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya , dan jadikanlah kami imam/pemimpin ikutan bagi orang-orang yang bertaqwa .


 Penyusuan ibu
⇨ Firman Allah bermaksud :
Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama 2 tahun genap iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu . (Al-Baqarah : 233)


 Doa ketika penyusuan bayi
Dengan namamu Ya Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang , wahai Tuhan kami , berkatilah dengan apa yang telah Engkau berikan kepada kami dan tambahkan daripadanya .


 Mandi wajib nifas (kering darah)
Mandi wajib nifas ialah berhentinya darah yang keluar dari rahim perempuan selepas melahirkan anak sekalipun hanya setitik walaupun belum sampai 40/60 hari . Lafaz niatnya (Sahaja aku menyucikan diriku daripada hadas nifas fardhu ke atas ku kerana Allah Ta'ala) .

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...