Resepi pau sambal

waxaxa~ jadi pon buat . . tapi rase tak tau lagi macam mane . . takut pulok mao rasa . . 
wehee~
jap lha mao rase . . yummy~~ sodap lha jugak . cewahh . 
lepas ngidam ku nak makan pau sambal
nan apam kukus . . wee~




400gm tepung gandom
2 s/k yis
3 s/b gula
1 biji kentang (kecil)
1 biji telur
1½ s/b majerin

❀ mula-mula campurkan yis dengan gula , and biarkan 10 minit atau sampai berbuih .
❀ lepas tu campurkan yis , kentang , telur and majerin dalam tepung . (kentang direbus & dilenyek tau) .
❀ uli la beliau sampai jadi doh .
❀ biarkan doh berehat . (ku kasi rehat sampai 1jam ehee) dalam 15-20 minit .
❀ then tumbok doh (keluarkan angin) . 
❀ taburkan tepung atas dulang .
❀ bulat-bulatkan doh nya and biar doh nya naik 2kali ganda . 
❀ siap ! opss belum lagi . . goreng dulu baru siap .
❀ kalau doh nya lembut sangat , tambah lha tepung sikit .

1 ulasan :

iza azmilia berkata...

ku buad ini , cilok resepi mu. tp kt sini org pgl buger malaysia . kt tmpt ku d kedah org pgl kueh doremon. tp ku punye pau sambal masin bub lori garam xciden ats sambal .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...