Mencontohi Malaikat


❁ Malaikat adalah makhluk yang mulia dan sangat dipercayai oleh Allah SWT untuk menjalankan segala perintah-Nya . Mereka melaksanakan tugas sebaik-baiknya . Walau seberat mana sekalipun tugas yang diamanahkan , mereka akan melaksanakannya dengan sepenuh hati . Prinsip mereka hanya satu iaitu mengabdikan diri kepada Allah SWT .

❁ Kesetiaan mereka tiada tandingannya . Mereka bekerja tanpa mengenal erti penat lelah dan tidak memikirkan kepentingan lain selain menyelesaikan tugas yang diamanahkan oleh Allah SWT . 

❁ Malaikat mampu menjaga kepercayaan yang diberikan kepadanya sehingga menjadi satu kepercayaan yang abadi . Umumnya , contoh tauladan yang dapat diambil dari sifat malaikat diantaranya adalah kepercayaan , kesetiaan dan intergriti yang amat tinggi .

❁ "(Ingatlah) ketika kamu memohon pertolongan kepada Tuhan kamu , lalu ia perkenankan permohonan kamu (dengan firmanNya) : "Sesungguhnya Aku akan membantu kamu dengan seribu (bala mentera) dari malaikat yang datang berturut-turut." (Maksud Surah Al-Anfal : 9)

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...